Browsing by Author "Barbarzak, Dawid"
Now showing 1 - 1 of 1
Results Per Page
Sort Options
Item Kultura stołu w relacjach polskich dyplomatów z podróży do Włoch. Od Stanisława Reszki do Stanisława Mińskiego (1569-1607)(2021) Barbarzak, Dawid; Bering, Piotr. Promotor; Zaborowska-Musiał, Justyna. PromotorRozprawa ukazuje rolę kultury stołu w staropolskich relacjach z podróży dyplomatycznych do Włoch końca XVI wieku. Podstawą źródłową są pisma Stanisława Reszki (łaciński diariusz podróżny, korespondencja, spis dworzan) oraz Stanisława Mińskiego (podręcznik Sposób odprawowania poselstwa). Na charakter informacji dotyczących stołu i kuchni miały wpływ cechy gatunkowe relacji oraz kwestia ich funkcjonowania w rękopisie lub druku. Opisy dotyczące sfery stołu są silnie zanurzone w działalności dyplomatycznej. Stół wzmiankuje się w kontekście ekonomicznym (organizacja pałacu i służby na dworze posła), a zwłaszcza politycznym. Relacje zawierają opisy uczt publicznych (np. po obediencji składanej papieżowi), którym towarzyszył złożony ceremoniał wyrażający hierarchię władzy. Ostentacja i alegoryczne dekoracje stołowe stanowiły element szerszego programu propagandowo-triumfalnego, sławiącego potęgę rodu, państwa lub Kościoła. Okazywanie gościnności przez poczęstunki i podarki służyć mogło realizacji interesów publicznych i osobistych, lecz zacieśniało także przyjacielskie relacje towarzyskie. Stół był również silnie związany z religią (post, żywienie ubogich, świętowanie, Eucharystia). Niełatwo jest wskazać stosunek autorów do włoskiej kuchni, gdyż autorzy niewiele miejsca poświęcili na opis potraw i swoich opinii o nich. Sfera jedzenia w listach Reszki uwikłana jest w sieć antycznych odniesień, wykazując jednak pewne zainteresowanie autora współczesnymi daniami i winami włoskimi. Z kolei wiersz Mińskiego Żywot ziemiański (parafraza Beatus ille Horacego) sugeruje jego zamiłowanie do prostej, rodzimej kuchni. Obaj autorzy deklarują umiarkowanie i dystans do wystawności stołowej.