Browsing by Author "Sakson, Anna"
Now showing 1 - 2 of 2
Results Per Page
Sort Options
Item Głód jako współczesny problem globalny(2013-06-19) Sakson, Anna; Wojciechowski, Sebastian. PromotorRozprawa doktorska dotyczy kwestii głodu rozpatrywanej jako problem globalny. Głód w różnym natężeniu dotyka wszystkich regionów świata, w tym także obywateli państw wysoko rozwiniętych. Do najważniejszych wniosków pracy należy zaliczyć: 1) Istotą problemu głodu i niedożywienia jest obecnie nie brak żywności, lecz splot szeregu czynników geograficzno-klimatycznych, ekonomiczno-społecznych, a zwłaszcza politycznych, prowadzących do występowania tego zjawiska. 2) W celu ograniczenia głodu i niedożywienia niezbędne jest podjęcie kompleksowych działań przede wszystkim przez państwa, w których problem ten występuje. Nie ma uniwersalnego programu walki z głodem i niedożywieniem jednak można wyróżnić kluczowe elementy polityki państw, sprzyjające ograniczaniu skali tego zagrożenia. 3) Dopełnieniem działań państw rozwijających się musi być przemyślana i wieloaspektowa pomoc rozwojowa oraz żywnościowa państw rozwiniętych, organizacji rządowych i pozarządowych. Państwa rozwinięte mogłyby przeznaczać znacznie większe wsparcie na rozwiązanie problemu głodu. Często jednak nie ma wystarczającej woli politycznej Jednym ze wskaźników niedostatecznego zaangażowania państw rozwiniętych w kwestię przeciwdziałania problemowi głodu i niedożywienia może być niedotrzymanie przez większość z nich, wielokrotnie powtarzanej od 1970 r., deklaracji o zwiększeniu pomocy rozwojowej do poziomu 0,7% dochodu narodowego. W 2011 r. jedynie pięć państw: Holandia, Dania, Szwecja, Luksemburg i Norwegia spełniło to zobowiązanie. Z kolei USA, największy dawca pomocy rozwojowej, przekazały w 2011 r. na ten cel 0,2% PNB.Item Utrata bezpieczeństwa żywnościowego jako źródło wewnętrznych konfliktów zbrojnych w Darfurze(Wydawnictwo Naukowe Wydziału Nauk Politycznych i Dziennikarstwa Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu, 2013) Sakson, AnnaZgodnie z definicją wypracowaną w ramach ONZ, bezpieczeństwo żywnościowe istnieje gdy ludzie mają nieprzerwanie zapewniony „fizyczny i ekonomiczny dostęp do wystarczającej, bezpiecznej i bogatej w składniki odżywcze żywności”. Artykuł wyjaśnia kształtowanie się koncepcji bezpieczeństwa żywnościowego oraz wyodrębnienie jego trzech wymiarów – tj. międzynarodowego, narodowego i odnoszącego się do gospodarstwa domowego. Celem jest analiza międzyplemiennych konfliktów i wojny domowej w Darfurze w kontekście rywalizacji o zasoby zapewniające bezpieczeństwo żywnościowe mieszkańcom tej sudańskiej prowincji.