Browsing by Author "Budzinowski, Roman. Promotor"
Now showing 1 - 2 of 2
Results Per Page
Sort Options
Item Prawne aspekty pozyskiwania i wykorzystania biomasy rolniczej na cele energetyczne(2013-06-17) Błażejewska, Kamila Joanna; Budzinowski, Roman. PromotorW pracy poruszono problematykę pozyskiwania i wykorzystania na cele energetyczne biomasy stałej i biogazu z materii pochodzenia rolniczego w świetle obowiązujących i projektowanych krajowych i unijnych regulacji prawnych. Praca zawiera elementy prawnoporównawcze – oprócz polskiego uwzględnione zostało prawodawstwo niemieckie, francuskie i włoskie. Celem pracy jest odpowiedź na pytanie w jakim stopniu regulacja prawna służy wzrostowi pozyskiwania i wykorzystania biomasy rolniczej na cele energetyczne przy zachowaniu wymogów bezpieczeństwa żywnościowego i ochrony środowiska. Analizie poddane zostały prawne gwarancje zgodności z kryteriami zrównoważonego rozwoju wyznaczonymi z dyrketywie 2009/28/WE, obecne i projektowane prawne systemy wsparcia produkcji energii i gazu w rozproszonych instalacjach zasilanych biomasą rolniczą oraz status prawny działalności polegającej na pozyskiwaniu i wykorzystaniu biomasy rolniczej na cele energetyczne w ramach gospodarstwa rolnego.Item Prawne aspekty wprowadzania nowej żywności na rynek unijny(2017) Sokołowski, Łukasz Mikołaj; Budzinowski, Roman. PromotorPrzedmiotem rozważań poczynionych w pracy doktorskiej jest zagadnienie wprowadzania nowej żywności na rynek unijny. Szczególnym wyzwaniem przed jakim staje WPR, rolnictwo i cały współczesny świat jest zapewnienie bezpieczeństwa żywnościowego w obliczu rosnącego zapotrzebowania na środki spożywcze. Rozwiązaniem problemu zwiększającego się popytu na żywność powinien być wzrost produkcji konwencjonalnej żywności, a także poszukiwanie alternatywnych źródeł pożywienia i wprowadzanie na rynek nowej żywności. Może być ona niespożywaną dotychczas w UE żywnością z państw trzecich albo wynikiem stosowania nowych sposobów produkcji lub przetwarzania. Są to jednak produkty, których bezpieczeństwo nie zostało dotychczas potwierdzone doświadczeniem bezpiecznej konsumpcji w UE. Z tego powodu może ona stanowić zagrożenie dla życia i zdrowia konsumentów w UE. Celem pracy jest próba udzielenia odpowiedzi na pytania, czy i w jakim stopniu regulacje prawne dotyczące wprowadzania do obrotu w UE nowej żywności chronią zdrowie i życie ludzi, zapewniając jednocześnie swobodny przepływ tego rodzaju żywności w UE oraz ochronę interesów ekonomicznych zarówno konsumenta, jak i podmiotu działającego na rynku spożywczym. Realizacji celu dokonano w oparciu o analizę dotychczasowych regulacji oraz tych, które będą obowiązywać od 1 stycznia 2018 r.