Browsing by Author "Lorenc, Wiktor"
Now showing 1 - 1 of 1
Results Per Page
Sort Options
Item Badanie specjacji pierwiastków toksycznych w próbkach żywności ciekłej i stałej technikami sprzężonymi LC/ICP-DRC-MS i ESI-MS/MS(2020) Lorenc, Wiktor; Barałkiewicz, Danuta. PromotorW rozprawie doktorskiej przedstawiono opracowane procedury analizy specjacyjnej oraz wyniki badania specjacji As, Cr i Sb w próbkach żywności ciekłej i stałej. W prowadzonych badaniach stosowano zaawansowane techniki sprzężone LC/ICP-MS i LC/ESI-MS/MS. Rozszerzono zakres stosowalności procedury oznaczania As(III), As(V), Sb(III), Sb(V) oraz Cr(VI) dla butelkowanych wód mineralnych o szerokim zakresie zawartości składników rozpuszczonych. Opracowano procedury analityczne oznaczania toksycznych form specjacyjnych: As(III), As(V), Sb(III), Sb(V), Cr(VI) oraz form specjacyjnych arsenu: AsB, As(III), DMA, MMA, As(V) w próbkach butelkowanych wód smakowych i funkcjonalnych. Opracowano procedury analityczne oznaczania nieznanych form specjacyjnych As, Cr i Sb w próbkach butelkowanych wód smakowych i funkcjonalnych. Przeprowadzono szacowanie ryzyka związanego z konsumpcją wód butelkowanych w odniesieniu do innego niż rakotwórcze negatywnego działania As, Cr i Sb na organizm ludzki. Opracowano procedurę oznaczania form specjacyjnych arsenu: AsB, As(III), DMA,MMA i As(V) w algach. Opracowano procedurę analityczną identyfikacji nieznanych form specjacyjnych arsenu przy zastosowaniu techniki sprzężonej UPLC/ESI-MS/MS w algach. Wszystkie opracowane procedury analityczne poddano procesowi walidacji, oszacowano niepewność wyników pomiarów oraz zapewniono spójność pomiarową wyników pomiarów.