Wydział Fizyki i Astronomii (WF)/Faculty of Physics and Astronomy
Permanent URI for this community
Browse
Browsing Wydział Fizyki i Astronomii (WF)/Faculty of Physics and Astronomy by Subject "absorpcja światła"
Now showing 1 - 1 of 1
Results Per Page
Sort Options
Item Wybrane właściwości optyczne i magnetooptyczne dekstranu i jego pochodnych(2013-06-07) Reinholz, Filip; Koralewski, Marceli. PromotorRozprawa doktorska poświęcona jest badaniom właściwości optycznych i magnetooptycznych dekstranu i jego pochodnych – karboksymetylodekstranu i siarczanu dekstranu. Przeprowadzono optyczne badania dekstranów o masach cząsteczkowych od 1,5 kDa do 5 MDa, o różnych stężeniach (0,001 do 10 g/dL), w kilku rozpuszczalnikach (woda, NaCl, woda/alkohol etylowy, DMSO, DMF), w obecności wybranych jonów (K+, Ca2+), barwników (oranż akrydynowy, rodamina 6G), w szerokim zakresie pH i temperatur (5 ÷ 90 °C). Zbadano: refrakcję optyczną, absorpcję UV/VIS, aktywność optyczną i efekt Faraday’a. Refrakcję opisano równaniem Sellmeier'a, a krzywe ORD – Drudego i Moffita. ORD oraz brak indukowanej aktywności optycznej przez barwnik wskazują, że łańcuch dekstranu jest giętki i przyjmuje postać zwiniętego kłębka statystycznego nie wykazując cech helisy, niezależnie od stężenia i od masy cząsteczkowej. Pomiary temperaturowe nie wykazały przejścia typu porządek-nieporządek. Stwierdzono występowanie konformacyjnego przejścia fazowego indukowanego zmianą masy cząsteczkowej ( ≈ 30 kDa). Słabe pasmo absorpcji, około 260 ÷ 280 nm, przypisano przejściu n-π٭ grupy aldehydowej. Intensywność tego pasma nadaje się do monitorowania ilości otwartych pierścieni lepiej niż spektroskopia IR. Efekt Faraday’a wykazuje słabą dyspersję, jest niewielki i nieznacznie zależy od masy cząsteczkowej oraz nie zależy od temperatury, co wskazuje na diamagnetyczne właściwości dekstranu.