Książki/rozdziały (WPA)
Permanent URI for this collection
Browse
Browsing Książki/rozdziały (WPA) by Subject "dziedzictwo kulinarne"
Now showing 1 - 1 of 1
Results Per Page
Sort Options
Item Kuchnia smaków przyprawiona paragrafem. Ochrona dziedzictwa kulinarnego – wybrane aspekty prawnomiędzynarodowe(Wydawnictwo Naukowe Silva Rerum i Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu, Wydział Pedagogiczno-Artystyczny, 2018) Kowalska, SamantaNa początku XXI w. w wyniku zmiany stylu życia, mentalności i zwyczaju społecznego ulegają przeobrażeniu filozofia oraz kultura kulinarna. Wiele produktów funkcjonuje wyłącznie w charakterze konsumpcyjnym lub marki wylansowanej w mediach. W niniejszym artykule omówiono wybrane regulacje prawa międzynarodowego w celu ochrony tradycyjnego dziedzictwa kulinarnego w duchu poszanowania różnorodności oraz pluralizmu kulturowego /// At the beginning of the 21st century culinary philosophy and culture was changed as a result of changes in a lifestyle, mentality and a social status. Many products function exclusively through their consumptive character or a trademark launched by the media. This article discusses chosen regulations of international law so as to protect traditional culinary heritage in a spirit of respect for diversity and cultural pluralism.